Petra van Stam

Petra van Stam carrière schilderen & beeldhouwen

kunstzinnige carrière

Start carrière Petra van Stam

Petra van StamPetra van Stam ontwikkelt haar creatieve talenten al meer dan vijftien jaar. Zij begon in 1990 met het geven van handvaardigheidslessen op een basisschool. Ze ging de verschillende technieken steeds professioneler beheersen. Technieken zoals figuurzagen, handpoppen maken en gips gieten-beschilderen. In 1995 begon ze met het geven van cursussen in gips gieten aan volwassenen. Haar eerste lessen in beeldhouwen in 1999 volgde zij bij Guus Jooss in Wijk bij Duurstede. Drie jaar lang bewerkte ze verschillende steensoorten. Ze maakte mooie beelden van verstilde vrouwen, mannen en kinderen. In de tussentijd volgde ze, ter ondersteuning, een cursus modeltekenen.

creatieve werkvorm - schilderen

Start met schilderen

Petra van StamIn 2001 begon Petra van Stam met schilderen (olieverf). Eindelijk had ze de creatieve werkvorm gevonden waarin ze zich volkomen thuis voelde. Haar eerste leraar uit Tiel, Jaoud Bennani,  bracht haar de basistechnieken bij. Na twee en half jaar werd het tijd voor nieuwe uitdagingen en technieken. Petra kwam in 2004 bij Sylvan Steenbrink in Culemborg terecht. Die liet haar de grenzen van haar mogelijkheden verder verkennen. Ze maakte een uitstapje naar abstract werk. Maar ze voelt zich toch het beste thuis bij een realistisch, gedetailleerde schilderstijl.   Door schilderen en beeldhouwen te combineren krijgen de werken meer diepgang. Het effect van steeds te verschuiven van twee- naar driedimensionaal werken. De helderheid van de kleuren ondersteunt de compactheid van de beelden. Ik ben iedere keer weer nieuwsgierig naar wat er onder mijn handen ontstaat”. De terugkerende thema’s in het werk van Petra van Stam zijn: – vrouwenruggen, vanwege het mysterieuze.
grote bloemen, omdat je daar vrolijk van wordt.
zeeën, voor de broodnodige vrijheid.

professionele beeldhouwopleiding

Opleiding van Petra

Zoals reeds eerder vertelt volgde zij haar eerste cursus beeldhouwen bij Guus Jooss in Wijk bij Duurstede. Vanaf 2001 kreeg het schilderen met olieverf de overhand. Maar altijd was er wel een beeld “onderhanden”.

Om haar beheersing van technieken van beeldhouwen te verbeteren en haar horizon te verbreden heeft Petra van Stam vanaf september 2008 een twee jarige professionele beeldhouwopleiding gevolgd bij het Beeldhouwcentrum te Koudum. Tijdens de opleiding worden diverse technieken behandeld. Zo leerde Saber Mikael haar de technieken voor hout. Bij de lessen van Wigle Engelsma werd de nadruk gelegd op het combineren en het hergebruik van materialen.  Inmiddels is zij afgestudeerd.

volop uitleven van haar passie

Beeldhouwen

Na haar afstuderen  kon ze aan het werk in het atelier van Stichting Beeldenstad Workum.  De voormalige werkplaats van Wonen Zuidwest Friesland.  Hier kan zij de passie van het hakken, schuren en polijsten van steen volop uitleven. Vanaf de start heeft ze al een groot aantal stenen omgevormd. In de voor haar vaak terugkerend thema vrouw-figuren. Vaak vrouwenruggen, vanwege het mysterieuze. Niet alleen vanwege teder- en zachtheid, maar vooral de kracht die deze uitstralen. Kenmerkend voor haar beelden is dat ze zowel troost, strijdbaarheid als trots uitstralen. Hierdoor weet Petra veel kunstliefhebbers te raken met haar werk.U bent welkom bent bij Petra van Stam in het Open Atelier aan de Merk 17. De voormalige werkplaats van Wonen Zuidwest Friesland. Hier is ze, zeker in de zomermaanden, bijna alle dagen aan het werk. Diverse soorten speksteen, albast, kalksteen worden bewerkt. Zo wordt een brok steen omgevormd tot een beeld.  U kunt bij haar in het atelier geen speksteen kopen. Stenen worden gekocht bij de groothandel en zijn alleen voor eigen gebruik. Om speksteen te kopen in Friesland zijn er andere adressen. U kunt o.a. terecht bij het beeldhouwcentrum in Koudum.

acht uur hard werken voor 2 minuten zendtijd

TV programma Plezier & Passie RTL4

Er zijn opnames gemaakt in oktober 2020 voor het televisieprogramma plezier & Passie. Onderstaand te bekijken. In bijna 2 minuten krijgt u een goed beeld van Kunst van Petra hoe zij werkt en wat er te zien is in haar atelier waar zij dagelijks werkt.

Openingstijden
Kunst van Petra

11-juni-2024
DagenTijden
Maandaggesloten
DinsdagAlleen op afspraak -- ☎ 0651344430
Woensdag12:00 - 17:00 uur
Donderdag
12:00 - 17:00 uur
Vrijdag12:00 - 17:00 uur
Zaterdag12:00 - 17:00 uur
Zondag * 12:00 - 17:00 uur in wintermaanden gesloten

* Vanaf oktober is de zondag gesloten.
Alleen gedurende de zomer periode ook op zondag geopend.