Petra van Stam

openingstijden

Beeldhouwen met speksteen kunstzinnig en creatief

Speksteen blijft verrassen door kleuren en nuances

Speksteen, steatiet en ook wel zeepsteen genoemd, is de meest zachte steensoort die er is.  

Talk (mineraal)

is een plaatjesvormige tot naaldvormige massa met als alternatieve naam steatiet. De monokliene kristalstructuur is zeldzaam. Talk is een zeer zacht mineraal Het wordt o.a. gevonden in China, Thailand, Australië, Brazilië, India, en Scandinavië.Het product uit Scandinavië is tamelijk hard. Deze steen wordt veel gebruikt voor vloeren, tegelkachels en gebruiksvoorwerpen.Aziatische speksteen is ideaal materiaal om ‘beeldhouwen’ voor iedereen toegankelijk te maken.

speksteen

Deze steensoort kan goed worden geraspt, gezaagd en gesneden. Om te hakken moet je goed weten wat je doet. Het is vaak in mindere mate geschikt. Voor schuren en polijsten leent de steen zich wel prima.

Maar het kan ook gebeuren dat er kristallen in de steen worden aangetroffen die zeer hard kunnen zijn. Helaas wordt het hierdoor ook lastiger de steen te bewerken. Ook  kunnen soorten zeer schilferig zijn. Soms flink gelaagd en veel breukvlakken hebben. Men dient dan meer ervaring te hebben om een dergelijke steen te kunnen bewerken.

Het is en blijft een natuurproduct met een groot verschil in hardheid, compactheid en gelaagdheid.Het kan dus per steen enorm verschillen. Hoewel speksteen van nature vettig is wordt het afgeraden voor buitengebruik. Het gepolijste oppervalk wordt dan snel dof. En een groter probleem is binnendringend vocht. Meestal met gevolg dat bij vriesweer de steen zal scheuren of barsten.  

In vele kleuren

De kleur wordt aan de steen gegeven door de opgesloten mineralen, oxideverbindingen en metalen.
Er zijn vele kleuren:

Het is verkrijgbaar in alle maten en vormen.

Daardoor zeer geschikt en geliefd voor kunstzinnige en creatieve bewerking.

Aïda prachtige variant van Aziatisch speksteen

AïdaBeeld met de werktitel Aïda.de Spaanse vorm Adelaida een variant van ADELHEID.Betekenis Samengestelde Germaanse naam:1] ‘Adel-‘ = ‘edel’2] ‘-heid’ is ‘soort’ of ‘geslacht’Dus: ‘vrouw van adellijke afkomst’ of ‘edelvrouwe’. De Italiaanse componist Verdi schreef in 1871 een opera genaamd ‘Aïda’. Dat was de naam van de dochter van de koning van … 

Openingstijden Kunst van Petra

28-februari-2023

Dagen

Tijden

maandag
gesloten
dinsdag
Alleen op afspraak    0651344430
woensdag
12:00 - 17:00uur
donderdag
12:00 - 17:00uur
vrijdag
12:00 - 17:00uur
zaterdag
de wintermaanden gesloten
zondag *
12:00 - 17:00uur  wintermaanden gesloten

* Vanaf oktober is de zondag gesloten. Alleen gedurende de zomer periode ook op zondag geopend.