Petra van Stam
hakkende-hand van Petra van Stam

Het Gebruik van Albast in Beeldhouwkunst: Een Zacht, Doorzichtig Meesterwerk

Beeldhouwkunst is een eeuwenoude kunstvorm die de mensheid heeft betoverd met haar vermogen om vorm te geven aan emoties, ideeën en de schoonheid van de natuur. Kunstenaars hebben door de geschiedenis heen verschillende materialen gebruikt om hun creatieve visies te realiseren, en een van de meest opmerkelijke en veelzijdige materialen is albast. Albast is een zachte, doorzichtige steensoort die beeldhouwers over de hele wereld al eeuwenlang fascineert en inspireert.

De Unieke Eigenschappen van Albast in Beeldhouwkunst

Albast is een calciumsulfaatmineraal met een intrigerende set eigenschappen die het tot een uniek materiaal maken voor beeldhouwkunst:

 1. Zachte Textuur: Albast is zacht en relatief gemakkelijk te bewerken in vergelijking met hardere stenen zoals marmer of graniet. Deze zachte textuur stelt beeldhouwers in staat om gedetailleerde en complexe vormen te creëren.
 2. Doorschijnendheid: Het meest opvallende kenmerk van albast is zijn doorschijnendheid. Als het correct wordt bewerkt, kan albast licht doorlaten, waardoor een subliem diffuus lichtspel ontstaat. Dit maakt albast bijzonder geschikt voor het creëren van sculpturen die met licht spelen.
 3. Kleurvariaties: Terwijl wit de meest voorkomende kleur is, kan albast verschillende tinten aannemen, variërend van lichtgeel tot roze, oranje, groen of grijs, afhankelijk van het land van herkomst.. Deze kleurvariaties bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun creatieve visies te verrijken en unieke stukken te maken.

Het Proces van Beeldhouwen in Albast

Het beeldhouwen in albast vereist aandacht voor detail en precisie. Hier is een algemene weergave van het proces:

 1. Selectie van Albast: Beginnen met het selecteren van het juiste stuk albast dat geschikt is voor een project. Rekening houden met de kleur, textuur en eventuele onzuiverheden.
 1. Ontwerp en Voorbereiding: Een gedetailleerd ontwerp maak ik soms, maar meestal zit het al in mijn hoofd hoe het moet worden. Ik bereid het stuk albast voor door het te markeren en eventuele onnodige delen te verwijderen.
 1. Snijden en Vormgeven:  Kiezen van de juiste gereedschappen zoals beitels, raspen en zagen om de albast voorzichtig te snijden en vorm te geven volgens het ontwerp. Dit vereist geduld en precisie, omdat albast gemakkelijk kan breken.
 1. Polijsten en Afwerken: Na het bereiken van de gewenste vorm, wordt het beeld zorgvuldig gepolijst om een glad oppervlak te creëren. Dit proces onthult de doorschijnendheid van de steen en geeft het werk een prachtige glans.
 1. Lichteffecten: De doorschijnendheid van albast kan iedere keer weer verrassen en door er inkepingen en/of uitsnijdingen in te maken kan je licht dat door het beeld stroomt proberen te beheersen.

 

Open Atelier Kunst van Petra beeldhouwgereedschap
Albast in Beeldhouwkunst

Toepassingen en Waardering

Albasten beeldhouwwerken worden gewaardeerd om hun delicatesse en schoonheid. Ze vinden hun plaats in kunstgalerijen, musea en particuliere collecties over de hele wereld. Albasten beeldhouwwerken kunnen variëren van abstracte vormen tot realistische portretten, en ze zijn vaak te vinden in de vorm van beelden, reliëfs en decoratieve stukken.

Het gebruik van albast in beeldhouwkunst stelt mij in staat om een ongeëvenaard samenspel tussen licht en vorm te creëren. Dit materiaal heeft een tijdloze aantrekkingskracht en blijft iedere keer weer inspireren om unieke en adembenemende meesterwerken te creëren. Het vermogen van albast om een sublieme en etherische sfeer te creëren, maakt het tot een van de meest geliefde materialen in de wereld van de beeldhouwkunst.

Albast blijft een boeiende steensoort met eeuwenoude geschiedenis

In welke landen wordt albast gevonden

Albast wordt in verschillende landen over de hele wereld gevonden. De beschikbaarheid en kwaliteit van albast variëren echter sterk van locatie tot locatie. Hier zijn enkele van de landen waar albast wordt gewonnen:

 1. Egypte: Egypte staat bekend om zijn oude albastmijnen. De oude Egyptenaren gebruikten albast al duizenden jaren geleden voor kunst en architectuur. De bekende albastgroeven bevinden zich in gebieden zoals Luxor en Aswan.
  Egyptisch albast staat bekend om zijn zachte witte kleur, die vaak wordt geassocieerd met zuiverheid en elegantie.
 1. Italië: Italië is een ander land met een lange geschiedenis van albastwinning. De regio Toscane, met name de stad Volterra, staat bekend om zijn hoogwaardige albast. Italiaanse albast wordt vaak gebruikt voor beeldhouwkunst.
  Italiaanse albast kan variëren van wit tot lichtgeel, met soms delicate aders van andere kleuren zoals roze, grijs of groen.
 1. Spanje: Spanje heeft albastmijnen in gebieden zoals Andalusië en Castilië-La Mancha. Spaanse albast wordt vaak gewaardeerd vanwege zijn textuur en kleurvariaties. Spaanse albast komt voor in verschillende tinten, waaronder wit, crème, roze en beige. De kleurvariaties kunnen afhankelijk zijn van de specifieke regio.
 1. Mexico: In Mexico worden albastmijnen aangetroffen in de staat Oaxaca. Mexicaanse albast wordt vaak gebruikt voor het maken van decoratieve voorwerpen en beeldhouwwerken. Mexicaans albast vertoont doorgaans tinten wit, crème en oranje.
 1. Verenigde Staten: In de Verenigde Staten worden albastafzettingen aangetroffen in staten zoals Californië, Nevada en Arizona. Amerikaanse albast wordt vaak gebruikt door lokale ambachtslieden en kunstenaars.
  Albast wordt gewonnen in verschillende staten, en de kleurvariaties van Amerikaanse albast kunnen variëren afhankelijk van de specifieke locatie en afzetting. 
  • Californië staat bekend om zijn albast, dat vaak wit, crème of lichtgeel van kleur is. Sommige Californische albast kan subtiele aders van roze, oranje of groen bevatten.
  • Nevada vertoont vergelijkbare kleurvariaties als Californische albast, met voornamelijk witte, crème of lichtgele tinten.
  • In Arizona wordt albast aangetroffen met kleuren variërend van wit en lichtroze tot crème en beige. Er zijn ook enkele afzettingen in de staat die albast met een roze of oranje tint bevatten. 
  • New Mexico heeft albast met kleurvariaties, waaronder wit, crème en lichtgeel. Soms kan het lichte aders van andere kleuren bevatten. 
  • Albast uit Colorado kan variëren van wit tot crème en beige, vergelijkbaar met andere zuidwestelijke staten.
 1. Iran: Iran heeft albastmijnen in verschillende regio’s, waaronder Fars en Kerman. Albast uit Iran wordt vaak gebruikt voor architecturale decoraties.
  Iraanse albast kan variëren van wit tot lichtgeel en beige, afhankelijk van de locatie van de afzettingen.
 2. Marokko: Marokko heeft albastmijnen in de Atlas-bergen. Marokkaanse albast staat bekend om zijn variaties in kleur en wordt vaak gebruikt voor decoratieve objecten.
  Marokkaans albast staat bekend om zijn kleurvariaties, variërend van wit tot lichtroze, oranje en groen, waardoor kunstenaars een scala aan mogelijkheden hebben.
 1. Pakistan: In Pakistan wordt albast gevonden in de provincie Balochistan. Het wordt vaak gebruikt voor sculpturen en decoratieve kunstwerken.
  Pakistaanse albast heeft meestal een crèmekleurige tot lichtgele tint.
 1. Peru: Peru heeft albastafzettingen in de Andes-regio. Peruaanse albast wordt vaak gebruikt voor sculpturen en handwerk.
  Peruaans albast heeft kleurvariaties die variëren van wit tot crème, met soms hints van groen en beige.
 1. Griekenland: In Griekenland zijn er historische albastgroeven, hoewel de winning tegenwoordig minder gebruikelijk is. Griekse albast werd in het oude Griekenland gebruikt voor beeldhouwkunst en architectuur.
  Griekse albast kan verschillende tinten wit en crème hebben, maar het gebruik ervan is historisch gezien minder gebruikelijk dan in sommige andere landen.
 2. Portugal: Portugees albast, ook wel bekend als Portugees marmer of albast marmer, is een gewilde marmersoort en uitstekende kenmerken heeft voor beeldhouwwerk:

  1. Zachte en gladde textuur: Portugees albast heeft een opvallend zachte en gladde textuur, waardoor het een ideaal materiaal is voor beeldhouwers. Het maakt het mogelijk om fijne details en complexe vormen met precisie te creëren.

  2. Natuurlijke adering: Dit marmer vertoont vaak intrigerende natuurlijke adering en patronen, wat extra visuele diepte en textuur aan beeldhouwwerken kan toevoegen.

  3. Doorschijnendheid: Het bijzondere kenmerk van Portugees albast om enigszins doorschijnend te zijn, zorgt voor een subtiel spel van licht en schaduw in sculpturen, wat een extra dimensie aan de kunstwerken geeft.

  4. Veelzijdigheid: Beeldhouwers waarderen de veelzijdigheid van Portugees albast voor het creëren van zowel traditionele als eigentijdse beeldhouwwerken. Het marmer leent zich goed voor diverse artistieke uitdrukkingen.

  5. Duurzaamheid: Hoewel het zachter is dan sommige andere marmersoorten, is Portugees albast duurzaam genoeg voor beeldhouwen, zolang het met zorg wordt behandeld om krassen en beschadigingen te voorkomen.

  Dankzij deze kenmerken is Portugees albast een gewaardeerd materiaal onder beeldhouwers, die het gebruiken om prachtige sculpturen te creëren met verfijnde details en een unieke visuele aantrekkingskracht.

Dit zijn slechts enkele van de landen waar albast wordt gewonnen, en er zijn veel andere regio’s over de hele wereld waar deze bijzondere steensoort voorkomt. De kwaliteit en kenmerken van albast kunnen variëren afhankelijk van de locatie, en dit heeft invloed op de manier waarop het wordt gebruikt in kunst en ambacht.

Onderstaand enkele beelden van albast door mij (Kunst van Petra) gemaakt.

Openingstijden
Kunst van Petra

14-april-2024
DagenTijden
Maandaggesloten
DinsdagAlleen op afspraak -- ☎ 0651344430
Woensdag12:00 - 17:00 uur
Donderdag
12:00 - 17:00 uur
Vrijdag12:00 - 17:00 uur
Zaterdag12:00 - 17:00 uur
Zondag * 12:00 - 17:00 uur in wintermaanden gesloten

* Vanaf oktober is de zondag gesloten.
Alleen gedurende de zomer periode ook op zondag geopend.